فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 64، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا رئیسی وانانی*، احمد شاهیوندی، حمیدرضا سعیدزاده صفحات 1-18
    زمینه و هدف
    نظارت مستمر، مهم ترین نقش پلیس در کاهش وقوع جرائم محسوب می شود. در واقع چشمان ناظر بر امنیت فضای شهری و منطقه ای می تواند باعث از بین رفتن شرایط لازم محیطی برای ارتکاب جرم شود. هدف از انجام این پژوهش مشخص کردن میزان ارتباط بین نظارت پلیس در فضاهای شهری و منطقه ای و کاهش وقوع جرائم است.
    روش
    روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری شامل 1574 نفر مجرم حبس شده در زندان های استان چهارمحال و بختیاری هستند که با استفاده از روش کوکران تعداد 290 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون های آماری کروسکال، میانه و خی2، استفاده شده است.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج نشان داد بیشترین جرائم استان، سرقت و مصرف مواد مخدر است و تعداد جرائم شهرستان شهرکرد به نسبت جمعیت و مساحت، بیشتر از سایر شهرستان ها است. تفاوت معناداری بین شهرستان های استان از نظر نوع جرم مرتکب شده وجود ندارد اما بین شاخص های مختلف نظارت پلیس شامل تعداد ایستگاه ها، حضور پلیس در محله های شهری، بروز سوانح و حضور پلیس، سرزدن مداوم گشت ها و نوع جرم مرتکب شده، رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: امنیت، جرم، نوع جرم، پلیس، نظارت مستمر
  • علی محبی*، ابراهیم پناهی صفحات 19-31
    زمینه و هدف
    کیفیت آموزش های حفاظتی کارکنان وظیفه به منظور پیشگیری از آسیب پذیری ها و تهدیدات امنیتی و غیر امنیتی، یکی از مهم ترین دغدغه های مسئولان امنیتی است. هدف این پژوهش ارزیابی اثربخشی آموزش های حفاظتی کارکنان وظیفه ناجا با استفاده از الگوی کرک پاتریک است.
    روش
    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی از نوع پیمایشی است. برای سنجش واکنش، یادگیری و عملکرد از پرسش نامه و کارنامه تحصیلی فارغ التحصیلان دوره آموزش سربازی استفاده شد. جامعه آماری تحقیق کارکنان را وظیفه مشغول آموزش در مرکز آموزش حضرت ولیعصر(عج) تبریز و کارکنان وظیفه دوره های قبل و فرماندهان بلافصل آنان تشکیل می دهد که برای سنجش سطح اول 200 نفر براساس فرمول کوکران انتخاب شدند، برای سنجش سطح دوم از کارنامه و برای سنجش سطح سوم، نمونه 200 نفر به روش تصادفی انتخاب شدند.
    یافته ها و
    نتایج
    فراگیران صلاحیت های عمومی و رفتاری استاد را به ترتیب خیلی خوب و متوسط، محتوای آموزش های حفاظتی را خیلی خوب و زمان آموزش ها را متوسط ارزیابی نمودند. در سطح دوم، میزان یادگیری فراگیران 65/ 91 درصد است. در ارزشیابی میزان تغییرات عملکردی، هم فرماندهان بلافصل و هم فراگیران، اثربخشی درس حفاظت کارکنان و حفاظت از شخصیت ها را به ترتیب خیلی خوب، و متوسط ارزیابی نمودند.
    کلیدواژگان: اثربخشی، ارزشیابی، واکنش، یادگیری، رفتار، مدل کرک پاتریک
  • علی خانی*، عباس شیری صفحات 33-50
    زمینه و هدف
    ماموریت ناجا، استقرار نظم و امنیت و تامین آسایش عمومی و فردی و پاسداری از دستاوردهای انقلاب اسلامی در قلمروی جمهوری اسلامی ایران است. یکی از مهم ترین مسائل برای تهدید امنیت عمومی، وجود فساد به ویژه مفاسد اقتصادی است، بنابراین مقابله و مبارزه با این مفاسد از مهمترین وظایف پلیس است و این مهم زمانی امکان پذیر است که پاسخ جامعه در قالب سیاست کیفری به نحو مطلوب و موثر تنظیم و اجرا شود. هدف اصلی این تحقیق بررسی و تبیین کاستی های سیاست کیفری ایران در پاسخ به جرایم اقتصادی باتکیه بر ماموریت های پلیس است.
    روش
    این تحقیق از نظر ماهیت، توصیفی-تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است. اسناد مورد مطالعه این تحقیق عبارت است از فعالیت های پژوهشی انجام شده در زمینه موضوع و قوانین مرتبط با جرائم اقتصادی که از سال 1312 تاکنون تصویب و اجرا شده اند.
    یافته ها و
    نتایج
    به دلیل عدم وجود سیاست کیفری منسجم در قبال مفاسد اقتصادی، این سیاست ها کمتر منجر به ناتوان سازی، تنبه و اصلاح مجرمین می شود، لذا پیشگیری خاص و عام از این مفاسد به نحو مطلوبی صورت نمی گیرد و به واسطه آن اقدامات پلیس و سایر نهادهای عدالت کیفری بی اثر می گردد و در نهایت، ماموریت پلیس در استقرار امنیت و پاسداری از دستاوردهای انقلاب اسلامی به چالش کشیده می شود.
    کلیدواژگان: سیاست کیفری، پیشگیری از جرایم، امنیت اقتصادی، مفاسد اقتصادی، وظایف پلیس
  • رضا بیرانوند*، حسین یاراحمدی، سید محمد هاشمی، بهرام گلگون صفحات 51-63
    زمینه و هدف
    ماموران نیروی انتظامی به منظور استقرار نظم و امنیت برابر قوانین، مجاز به استفاده از سلاح در انجام ماموریت های محوله می باشند لیکن به دلایلی ممکن است تیراندازی آنان بر خلاف مقررات بوده و موجب مسئولیت های کیفری و مدنی آنان شود. تحقیق حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر وقوع تیراندازی سهوی کارکنان فرماندهی انتظامی تهران بزرگ انجام شده است.
    روش
    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و روش آن توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش 2500 نفر کارکنان اجرایی کلانتری های فرماندهی انتظامی تهران بزرگ هستند که با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 333 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و با کمک نرم افزار SPSS و آزمون تی تحلیل شدند.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان داد ضعف آموزش، نامناسب بودن سلاح و تجهیزات، ویژگی های ماموریتی خاص پلیس، سوء مدیریت، شرایط محیطی نامساعد، ابهام و عدم آگاهی از قوانین و مقررات و ویژگی های فردی بر وقوع تیراندازی سهوی کارکنان تاثیر دارند. شرایط محیطی نامساعد بیشترین تاثیر و ضعف آموزش کمترین تاثیر را در این زمینه دارند.
    کلیدواژگان: تیراندازی سهوی، ماموران انتظامی، قوانین و مقررات، حمل سلاح، نظم و امنیت
  • شهامت حسینیان، الهقلی اسماعیلی پور*، احمد نوری صفحات 65-80
    زمینه و هدف
    پیشرفت علمی، حاصل یک فرآیند هماهنگ و منسجم است که از تحقیق نشات می گیرد. این تحقیق تلاش می کند به منظور تسریع حرکت دانشگاه علوم انتظامی امین به سوی چشم انداز، با استفاده از یک مدل مناسب برنامه ریزی استراتژیک، استراتژی تحقیق و توسعه مناسب را طراحی و تدوین نماید.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی است. جامعه تحقیق را 80 مدیران تصمیم گیرنده دانشگاه تشکیل داده اند که تمام شماری مورد پرسش قرار گرفته اند. داده های تحقیق با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده اند و برای تدوین استراتژی های حوزه تحقیق و توسعه دانشگاه، از ماتریس SWOT و IE استفاده شده است.
    یافته ها و
    نتایج
    برای تعیین موقعیت دانشگاه در زمینه تحقیق و توسعه، مجموع امتیاز نهایی عوامل داخلی و خارجی در ماتریس استراتژی اصلی قرار داده شد و مشخص گردید موقعیت دانشگاه در ابتدای موقعیت تهاجمی قرار دارد. این امر به معنای برتری امتیازی قوت ها بر ضعف ها و فرصت ها بر تهدیدها است.
    کلیدواژگان: استراتژی، تحقیق و توسعه، قوت، ضعف، فرصت، تهدید
  • صادق صالحی*، سیداحمد میرمحمدتبار، مریم سهرابی صفحات 81-102
    زمینه و هدف
    امروزه صنعت گردشگری پیشرفت نموده و تقاضا برای گردشگری رو به افزایش است، اما ورود گردشگران به یک منطقه همیشه دارای اثرات مثبت نیست و این ورود می تواند اثرات منفی هم به جای بگذارد. هدف از تحقیق حاضر سنجش تاثیر گردشگری بر میزان جرم در استان مازندران است.
    روش
    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی است. واحد تحلیل تحقیق استان مازندران است و تمام آمارهای مورد نیاز از طریق داده های ثانویه در بازه زمانی 5 ساله 89-85 جمع آوری و با نرم-افزار spss تجزیه و تحلیل شده است.
    یافته ها و
    نتایج
    تحقیق نشان داد روند ورود گردشگر به استان مازندران در بازه زمانی 85-89 صعودی بوده، به طوری که میزان گردشگر ورودی به مازندران از 14 میلیون نفر در سال 85 به بیش از 18 میلیون نفر در سال 89 رسیده است. در این سال ها(85-89)، میزان جرم نیز روند صعودی داشته که این روند از سال 87 تا 89 مشهود تر است. تحقیق همچنین نشان داد که رابطه مستقیم و معنا دار بین بی سازمانی اجتماعی و تعداد گردشگران، با میزان جرم وجود دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری، جرم، بی سازمانی اجتماعی، استان مازندران
  • سهیلا رشادت، شهرام سعیدی*، علیرضا زنگنه، علی کرباسی، محمودرضا هاشمی، نادر رجبی گیلان صفحات 103-119
    زمینه و هدف
    از آنجا که امروزه فضاهای عمومی مولفه ای برای وقوع نابهنجاری های شهری و در نتیجه عدم وقوع امنیت در شهر می باشد، بنابراین بررسی جنبه های ناامنی از لحاظ کالبدی و هم از لحاظ اجتماعی در فضاهای عمومی امری ضروری و دارای اهمیت است. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر عوامل کالبدی و اجتماعی بر احساس ناامنی در فضاهای عمومی شهر کرمانشاه است.
    روش
    روش تحقیق حاضر، توصیفی-تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شهروندان شهر کرمانشاه هستند و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 322 نفر برآورد شد که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایی انتخاب شدند. داده ها با نرم افزارهای SPSS و AMOS تحلیل شدند.
    یافته ها و
    نتایج
    تحقیق نشان داد، احساس ناامنی در دو جنس مرد و زن در سه گروه سنی جوان، میانسال، بزرگسال تفاوت معناداری دارد. بین عوامل اجتماعی و عوامل کالبدی با میزان احساس ناامنی در فضاهای عمومی همبستگی مستقیم و مثبت وجود دارد و بیشترین تاثیر در احساس ناامنی فضاهای عمومی شهر کرمانشاه مربوط به عوامل کالبدی و سپس عوامل اجتماعی است.
    کلیدواژگان: ناامنی، فضاهای عمومی، عوامل اجتماعی، کالبدی، کرمانشاه
  • رابطه عدالت سازمانی با خشنودی شغلی کارکنان پلیس مازندران
    علی باباییان، حسین شریف پور*، حسین یاراحمدی صفحات 121-129
    زمینه و هدف
    خشنودی شغلی به عنوان عاملی که در موفقیت شغلی موثر است و باعث افزایش کارآیی می شود، باید مورد توجه مدیران قرار گیرد. هدف این پژوهش، بررسی رابطه عدالت سازمانی و ابعاد آن(توزیعی، رویه ای و مراوده ای) با خشنودی شغلی کارکنان پلیس است.
    روش
    روش این تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان پلیس امنیت عمومی استان مازندران به تعداد 249 نفر و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، 152 نفر است. روش نمونه گیری به صورت سهمیه ای و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد بوده است. برای آزمون فرضیه ها، از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t تک نمونه ای و آزمون t مستقل استفاده شده است.
    یافته ها و
    نتایج
    تحقیق نشان داد، خشنودی شغلی کارکنان پاوا با وجود عدالت در محیط کاری افزایش می یابد؛ به عبارتی هر چه میزان رعایت عدالت(توزیعی، رویه ای و مراوده ای) در سازمان افزایش یابد، میزان خشنودی شغلی کارکنان پاوا افزایش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای، خشنودی شغلی، پلیس
|
  • Reza Raisi Vanani*, Ahmad Shahivandi, Hamidreza Saeedzadeh Pages 1-18
    Background And Objectives
    Continuous monitoring is the most important role of police in reducing crime. In fact the observant eyes on the security of urban and regional environments can lead to elimination of required environmental conditions for offense commitment. The aim of this study was to determine the relationship between police observation in the urban and regional environments and crime reduction.
    Methodology
    In terms of methodology this study is a descriptive-analytic research. The statistical population of the study included 1547 prisoned criminals in the prisons of Chahar Mahal and Bakhtiari Province. 290 prisoners were selected as the sample of the study using Cochran formula. To analyze the data, Kruskal, median, and Chi square tests were employed.Findings and
    Results
    The findings indicated that most of the offenses of the province were robbery and drug use. The crime rates of Shahrekord city based on the population and area is higher than other cities. There is not a significant difference between the cities of the province in terms of the type of committed crimes; but there is a significant relationship among variousindicators of the police supervision including number of stations, police presence in urban areas, the incidence of accidents and police presence, police patrols and the type of committed crimes.
    Keywords: Security, Crime, Crime type, Continuous Monitoring
  • Ali Mohebbi *, Ebrahim Panahi Pages 19-31
    Background And Objectives
    The quality of in-service personnel’s security education for preventing vulnerabilities and security and non-security threats is one of the major concerns of security officials. The aim of this study was to assess the effectiveness of I.R.I Police in-service personnel’s security education using Kirkpatrick’s model.
    Methodology
    In terms of its objective, this study is of an applied research type and in terms of methodology it is a descriptive-survey research. To assess the reaction, learning and performance a questionnaire and military training graduates’ report cards were employed. The statistical population of the study included the under training in-service personnel in Valiasr Training Center and pervious in-service personnel and their immediate commanders in Tabriz. For level-1 assessment, 200 individuals were selected based on Cochran formula; for level-2 assessment, the report cards and for level-3 assessment, 200 individuals were randomly selected. Findings and
    Results
    The trainees evaluated the general and behavioral competence of the professor at very good and average levels, the contents of security training at very good level, and the trainings time at average level, respectively. At level-2, the trainees’ learning score is 91.65. In evaluating the performance change rate, both immediate commanders and trainees evaluated the effectiveness of personnel’s and individuals’ security courses at very good and average levels, respectively.
    Keywords: Efficacy, Evaluation, Reaction, Learning, Behavior, Kirkpatrick model
  • Ali Khani *, Abbas Shiri Pages 33-50
    Background And Objectives
    The I.R.I Police mission is to maintain order and security and public and individual peace and to protect the Islamic revolution achievements in the realm of the Islamic Republic of Iran. One of the most important issues for public safety threat, is corruption, particularly economic corruption, therefore fighting against this corruption is one of the most important duty of police. This attempt is feasible when the society’s response in the form of penal policy is properly set up and run. The main objective of this study is to explore and explain the shortcomings of penal policies of Iran in response to the economic crime relying on police missions.
    Methodology
    In terms of its nature, the present study is of a descriptive-analytic research type and in terms of objectives it is of an applied research type. The documents of this study are research activities in the field of subject and laws related to economic crimes which have been ratified and implemented since 1933.
    Results
    Due to the lack of coherent penal policy to economic corruptions, these policies would lead to less debilitation, punishment, and reform of criminals. Therefore, special and general prevention of corruption is not done in an appropriate manner and due to that, police and other criminal justice agencies’ efforts would be ineffective and finally the police mission in maintaining security and protecting Islamic revolution achievements would be challenged.
    Keywords: Criminal policy, Crime prevention, Economic security, Economic corruption, Police duties
  • Reza Beyranvand*, Hossein Yarahmadi, Seyyed Mohammad Hashemi, Bahram Golgoon Pages 51-63
    Background And Objectives
    In order to maintain order and security, law enforcement officers are allowed to use weapons in carrying out assigned missions, but sometimes their shooting might be contrary to the provisions and lead to civil and criminal liability. The present study aimed to determine the factors affecting the occurrence of inadvertent shootings carried by Tehran Police Command Staff.
    Methodology
    In terms of its objectives, the present study is of an applied research type and in terms of methodology it is of a descriptive-survey research type. The statistical population included 2500 police stations’ administrative staff of Tehran Police Command. 333 individuals were selected as a sample of the study using simple random sampling method. The data were collected by means of a questionnaire and they were analyzed using SPSS software and t-test.
    Results
    The research findings indicated that education weakness, poor weapons and equipment, the police specific mission characteristics, mismanagement, adverse environmental conditions, uncertainty and lack of knowledge about laws and regulations, and individual characteristics are effective in employees’ inadvertent shooting. The adverse environmental conditions had the most and education weakness had the least impact on inadvertent shooting.
    Keywords: Inadvertent shootings, Police officers, Laws, regulations, Weapons, Order, security
  • Shahamat Hosseinian, Allohgholi Esmailipoor *, Ahmad Noori Pages 65-80
    Background And Objectives
    Scientific progress is the result of a coordinated and coherent process that stems from research. Inorder to accelerate the movement of amin Police University towards this perspective, this reseach attempts to design and develop an appropriate strategy for research and development using an appropriate model of strategic planning.
    Methodology
    In terms of its objectives, the present study is of an applied research type and in terms of methodology it is of a descriptive research type. The statistical population of the study includes 80 decision maker managers who have all been questioned. The data were collected using questionnaire. To formulate the research and development strategies the IE and SWOT matrices were employed.
    Results
    To determine the status of the university in terms of research and development, the sum of the final internal and external factors was placed in major strategy matrix. It was also determined that the status of the university was in the initial transgressive position meaning the superiority of strengths over weaknesses and opportunities over threats.
    Keywords: Strategy, Research, development, Strength, Weakness, Opportunity, Threat
  • Sadegh Salehi *, Seyyed Ahmad Mirmohammadtabar, Maryam Sohrabi Pages 81-102
    Background And Objectives
    Today, the tourism industry has been developed and the demand for tourism is on the rise, but the arrival of tourists to a region not always have positive effects and this arrival would leave some negative effects, too. The purpose of this study is to assess the impact of tourism on the crime rate in Mazandaran Province.
    Methodology
    In terms of its objectives, the present study is of an applied research type and in terms of methodology it is of a descriptive research type. The research analysis unit is Mazandaran Province. All of the required data were obtained through secondary data during 5 years (2006–2010) and they were analyzed by SPSS software.
    Results
    The research findings indicated that the tourists’ arrival to Mazandaran Province was ascending in 2006–2010 timeframe in a way that the number of incoming tourists was increased form 14 million in 2006 to 18 million in 2010. In these years (2006–2010), the crime rate was also in ascending way and this trend was more prominent from 2008 until 2010. The research also showed that there is a direct and significant relationship between social disorganization and the number of tourists and crime rate.
    Keywords: Tourism, Crime, Strength, Social non organization, Mazandaran Province
  • Soheila Reshadat, Shahram Saeedi*, Alireza Zanganeh, Ali Karbasi, Mahmoodreza Hashemi, Nader Rajabi Gilan Pages 103-119
    Background And Objectives
    Since public places are considered as factors for the occurrence of urban abnormalities resulting in the lack of security in the city, investigating the physical and social aspects of insecurity in public places is a necessary and significant matter. The aim of this study was to investigating the effect of physical and social factors on sense of insecurity in public places in Kermanshah City.
    Methodology
    In terms of methodology this study is a descriptive-analytic research and in terms of its objectives it is of an applied research type. The statistical population of the study included the citizens of Kermanshah City. Using Cochran formula and cluster sampling method, 322 individuals were selected as the samples of the study. The obtained data were analyzed using SPSS and AMOS software. Findings and
    Results
    The findings show that in terms of the sense of insecurity there is a significant difference among males and females in three groups of young, middle age, and adult people. There is a positive correlation between social and physical factors and the sense of insecurity in public places and the most impact on sense of insecurity in Kermanshah City’s public places is related to the physical factors and then to social factors.
    Keywords: Insecurity, Public places, Physical, social factors, Kermanshah
  • The Relationship between Organizational Justice and Police Personnel's Job Satisfaction
    Ali Babaian, Hossein Sharifpoor*, Hossein Yarahmadi Pages 121-129
    Background And Objectives
    Job satisfaction as an important factor that is effective in job success and leads to performance improvement should be taken into considerations by the managers. The aim of this study was to investigate the relationship between organizational justice and its dimensions (distributive, procedural and interactional) with police personnel’s job satisfaction.
    Methodology
    In terms of methodology this study is of a descriptive-survey research type. The statistical population of the study included 249 security police staff in Mazandaran Province. The sample size based on Cochran formula is 152 individuals. The quota sampling method was employed for sample selection and the data were collected using a standard questionnaire. To test the hypotheses, the Pearson correlation coefficient, one-sample t-test and independent t-test were employed. Findings and
    Results
    The findings indicated that with the presence of justice, police public security and intelligence personnel’s job satisfaction increases in their workplace. In other words, the more justice (distributive, procedural and interactional) increases in the organization, the more the rate of job satisfaction increases among police public security and intelligence personnel.
    Keywords: Organizational justice, Distributive justice, Procedural justice, Interactional justice, Job satisfaction, Police